23 Mayıs 2014 Cuma

Test: İyi Bir Caz Dinleyicisi misiniz?

Size bir test hazırladım. Biraz eğlence olsun, biraz da dinlemenin önemine dikkat çekmek için. Önce aşağıda yer alan videodaki müziği dikkatlice dinleyip sonra da bu müzikle ile ilgili on soruyu yanıtlamanız gerekiyor. Sorulara bakmadan önce, müziği birkaç kez dinleyebilirsiniz ama sorulara geçtikten sonra müziği yeniden dinlememeniz gerekiyor. Yanıtlardaki ‘Evet’ sayınıza göre sonuç ortaya çıkacak.

Acaba diye düşünüp, emin olamadığınız durumlarda, sorudaki ayrıntıyı hissetmiş olmanız, ‘Evet’  yanıtı vermeniz için yeterli.

Müzik gelsin lütfen…

   Malagueña(1)

Jim Hall (1930-2013)






















Sorular :
1-) Aşağıdaki enstrümanları ayırt edebildiniz mi?
Gitar, Nefesliler, Ziller, Piyano, Bas

2-) Parçanın başındaki giriş bölümünden sonra aşama aşama gelişen, ritmik canlanma, heyecan artışı ve coşkudaki yükselişi fark edebildiniz mi?

3-) Parçanın başında ve final bölümünde, diğer enstrümanların hafif, dengeli tarzının yanında zaman zaman davulun sert vuruşlarının yarattığı kontrastı duyabildiniz mi?

4-) Önce gitarın çaldığı, sonra diğer enstrümanların da katıldığı, parçanın ana melodisini fark edebildiniz mi?

5-) Sololardan sonra melodiye geri dönüşleri ve nefeslilerin parlak çıkışlarını fark edebildiniz mi?

6-) Parçanın başından sonuna kadar, zillerdeki kıpırtı ve heyecanı duyabildiniz mi?

7-) Parçanın ana melodisinde ve sololarda iç içe geçmiş İspanyol ve Arap müziği etkilerini fark edebildiniz mi?

8-) Nefeslilerin kendi arasında veya gitar ile yaptıkları soru-cevapları duyabildiniz mi?

9-) Gitarcının solosunda, bazen alışıldık sesler yerine yeni arayışları, gergin sesleri, değişik ritmik yaklaşımları tercih ettiğini fark edebildiniz mi?

10-) Enstrüman sololarda, Bass’ın arka planda ana melodi ve ritmi anımsatan tekrarlarını duyabildiniz mi?

Değerlendirme
  • 0–2 Evet Kulaklığınızı bilgisayar yerine elektrik süpürgesine takmış olabilirsiniz. Yok “kulaklığım da ben de doğru yerdeyim” diyorsanız, müzik dışında hobiler edinmelisiniz. CD satın alırken, en ucuzlarını tercih edin ve unutmayın: Hayat müzikten ibaret değil.
  • 3-5 Evet Ayrıntıların tümünü olmasa da, en azından dinlediğiniz müziği hissedebiliyorsunuz. Kulak, çok hızlı gelişen bir duyu organı. Biraz daha yoğunlaşarak dinlemeyi deneyin, daha çok zevk alacaksınız.
  • 6-7 Evet : Aksini söyleyen olursa, hiç kulak asmayın, siz iyi bir caz dinleyicisisiniz. Ayrıntıları duyan, değişimleri algılayan sağlam bir kulağınız var. Farklı dallarda, müziğin iyi örneklerini dinleyerek bu yeteneğinizi daha da geliştirebilirsiniz.
  • 8-10 Evet Çok iyi bir dinleyicisiniz, günümüz müzik ortamında, iyi bir müzisyenden bile daha değerlisiniz. Nüanslarla ilgilenmekten, ayrıntıları kovalamaktan, iyi müzikler dinlemekten asla vazgeçmeyin. Caz, klasik, etnik müzikler, hepsinde farklı güzellikler duyabilecek gelişmiş bir kulağa sahipsiniz. Çeşitlilik zenginliktir, unutmayın ve lütfen kulağınızı geriletecek yoz müziklerle, yeteneklerinizi köreltmeyin.
  • 11-12 Evet Başarmak sizin için çok önemli, arkada kalmaksa size göre değil. Hem yakışıklı hem de güzelsiniz ama yazık, dünyalarımız farklı. Plaza asansörlerinde çalan müzikleri dinlemeye devam. Bir, iki, üç deyince. Çok iyi davranın kendinize. 

 Kaynakça:
(1) Hall, Jim (1992), Malagueña (Youkali), CTI

Hiç yorum yok: